Η απειλή του ransomware κλιμακώνεται παγκοσμίως

Ανοδική τροχιά ακολουθούν οι ransomware επιθέσεις, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς μεταξύ των ψηφιακών εγκληματιών. Ο συνολικός αριθμός χρηστών, που αντιμετώπισαν ransomware επιθέσεις το διάστημα Απρίλιος 2016 - Μάρτιος 2017, αυξήθηκε κατά 11,4% σε σύγκριση με τους προηγούμενους 12 μήνες από 2.315.931 σε 2.581.026 χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Kaspersky Lab, το ransomware έχει αυξηθεί από το 2012, με τους εγκληματίες να δελεάζονται από την υπόσχεση κέρδους και την ευκολία υλοποίησης. Η απειλή συνεχίζει να εξελίσσεται, με τις επιθέσεις να γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα ανιχνεύσιμες και καταστροφικές, στοχεύοντας περισσότερο σε επιχειρήσεις παρά σε μεμονωμένα άτομα, καθώς τα πιθανά κέρδη είναι πολύ υψηλότερα. Η χωρίς διακρίσεις επίθεση WannaCry στα μέσα Μαΐου έπληξε περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις σε 150 χώρες τις πρώτες λίγες μέρες, καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές και επιχειρήσεις. Ορισμένοι οργανισμοί εξακολουθούν να αγωνίζονται να ανακάμψουν από τις επιθέσεις του ExPetya στις 27 Ιουνίου. 

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της πρωτοβουλίας “No More Ransom”, η οποία ξεκίνησε από την Αστυνομία της Ολλανδίας, τη Europol, τη McAfee και την Kaspersky Lab. Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 100 εταίροι, καθώς οι μεγάλης έκτασης επιθέσεις με προγράμματα ransomware συνεχίζουν να κυριαρχούν στις ειδήσεις, πλήττοντας επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και μεμονωμένα άτομα σε όλο τον κόσμο. 

Ο ιστότοπος διαθέτει πλέον 54 εργαλεία αποκρυπτογράφησης, τα οποία παρέχονται από 9 εταίρους και καλύπτουν 104 είδη (οικογένειες) ransomware. Μέχρι στιγμής, αυτά τα εργαλεία έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν περισσότερες από 28.000 συσκευές, στερώντας από τους ψηφιακούς εγκληματίες περίπου €8 εκατ. σε λύτρα.

Το portal έχει δεχτεί πάνω από 1,3 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες. Μόνο στις 14 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της κρίσης WannaCry, 150.000 άτομα επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα. 

Η πλατφόρμα No More Ransom είναι διαθέσιμη σε 26 γλώσσες, με τις πιο πρόσφατες προσθήκες να είναι τα Βουλγαρικά, τα Κινέζικα, τα Τσέχικα, τα Ελληνικά, τα Ουγγρικά, τα Ινδονησιακά, τα Μαλαισιανά, τα Νορβηγικά, τα Ρουμανικά, τα Σουηδικά, τα Ταμιλικά και τα Ταϊλανδικά. 

100 εταίροι
Το No More Ransom διαθέτει, πλέον, 109 εταίρους. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε παγκόσμιο επίπεδο, σε στενή συνεργασία με εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα διεξάγουν συνεχείς έρευνες για ransomware εγκληματίες και υποδομές. Ωστόσο, η πρόληψη είναι αναμφίβολα καλύτερη από τη θεραπεία. Οι χρήστες του Διαδικτύου πρέπει πρωτίστως να αποφύγουν να πέσουν θύματα. Πολλές ενημερωμένες συμβουλές πρόληψης είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.nomoreransom.org.

 

Επιστροφή...